Међународни дан особа са повредом кичмене мождине

Након што су се слегли утисци, ево малог осврта на четвртак, 5. септембра када је у Бањој Луци, по 1. пут у Републици Српској, обиљежен Међународни дан особа са повредом кичмене мождине, у организацији Удружења жртава саобраћајних незгода „Степ“.

Циљ нам је био, на једном мјесту, окупити појединце и представника институције које директно имају додира са особама са повредом кичмене мождине било кроз превенцију, рехабилитацију или неки други вид подршке.

Јавност смо упознали да је готово 50 одсто повреда кичмене мождине проузроковано саобраћајним незгодама, а остали најчешћи узроци трауматских повреда кичме су падови са висине и скокови у воду.

Важно је рећи да тренутно у свијету нигдје не постоји медицински третман којим би потпуно били излијечени повријеђени.

Иначе, према подацима Свјетске здравствене организације, сваке године око 250.000 људи у свијету доживи повреду кичмене мождине, за Републику Српску још увијек немамо тачне податке, али вјерујете да их је много међу нама, али су многи од њих „невидљиви“.

Иако је прва асоцијација на повреду кичмене мождине немогућност ходања, особе с овом врсте повреде се сусрећу и са бројним другим здравственим, психолошким и финансијским проблемима.

Удружење жртава саобраћајних незгода „СТЕП“ је на овај начин настојало да укаже на изазове са којима се суочавају повријеђена лица, као и да истакне значај спречавања повреда кичмене мождине.

Велико Хвала волонтерима, грађанима, медијима, пријатељима и званицама који су се одазвали на наш позив да нам се придруже у сунчаном Парку Петар Кочић.

Видимо се 05.09.2025. године!

Град Бања Лука , JZU Institut “Dr Miroslav Zotović” Banja Luka , Udruženje fizioterapeuta Republike Srpske , JZU “Dom zdravlja” Banja Luka , Zavod za medicinu rada i sporta Republike Srpske , Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске Traffic Safety Agency , Милица Ијачић , Jovica Gajin , Slobodanka Skobic , Udruženje Radnih Terapeuta Bih , Vitinka

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top